Arbeidshest i skogen - effektiv og stillferdig terapi

 

Arbeidshest i skogen

I løpet av vinteren har vi ryddet de siste linjene hvor vi skal sette ned gjerder. På noen linjer var det en del stor løvskog, og det ble plutselig masse ved å kjøre frem! I de mest ulendte og bratte linjene skal gjerdepåler settes ned manuelt. Her er det bratt, og lite fristende å prøve seg på vedkjøring med traktor. Men skogen må ut, og da er hester overlegent effektivt og skånsomt.

Lunnedrag

Draget vi bruker er et gammelt lunnedrag/bøyledrag fra Moelven Brug. Dette draget ble mye brukt i tømmerskogen for å lunne sammen virke over korte avstander. Det er lite og lett, og kommer frem overalt! Små stokker kan henges opp etter snarekjettingen i noen faste kroker rett på bøylen. Større stokker "jekkes" opp med en enkel løftearm, slik at stokken ikke tar nedi og hekter seg fast i stubber og steiner. Enkelt og effektivt!
For kjøring over lengre avstander blir slike bøyedrag tunge for hesten, da det blir en del friksjon fra stokkene mot bakken. Da ble det benyttet meiedoninger med banke til å legge stokkene oppå; ofte to sleder som kalles bukk og geit. Bukken var fremst forbudet til hesten med sjeker, og den lengre geita bakerst forbundet til bukken med en regulerbar kjetting. Der terrenget var greit var det også vanlig å bruke store sleder.

Terapi og samarbeid

Med en hverdag fylt av digital teknologi og høyt tempo, er skogsarbeid med hest verdens beste terapi! Her er det ro, harmoni og senkede skuldre som gjelder. Det er ingen grunn til å stresse, og et godt samarbeid starter allerede i stallen. Samarbeid og tillit er helt avgjørende for å få lunningen til å fungere trygt og greit for hest og mann. Den viktigste egenskapen til en god skogshest er faktisk ikke å trekke tyngst mulig, men å kunne stå stille til lasset er klart! 

Lyden av prustende muler og klingende klokkespill fra snarekjettingene blander seg med spinkle meisepip i vinterskogen. Det lukter skog, kvae og varm hest; den gode følelsen av å være 100% tilstede. Når vi tar en pust i bakken, reiser ofte tankene avgårde til Hans Børli sin verden av kvae, sluring, hest, svans, barkespade, flesk, fimbulvinter og tyirvarme.

Effektiv og skånsom

Lass etter lass trekkes ned fra skogen, og lunna vokser raskt. Lunning med hest er overraskende effektivt, og på steder man ikke ønsker kjøreveier er det veldig skånsomt. Til tynning og veddrift er skogshesten perfekt, og i enkelte verneområder blir hest benyttet. Selv i dagens hektiske samfunn finnes det altså en plass for skogsdrift med hest, og noen få holder denne kulturhistoriske arven i live.